חדש בסטאדיס! חוגי העשרה בספרדית לדוברי מתמטיקה. לחצו כאן
חזור

הסתברות ח" חוברת ת"ב

שלום,
רציתי לשאול לגבי שאלה מסוימת שבה נאמר שמספר השערים של כל קבוצה מתפלג גיאומטרית עם תוחלת 2 (כלומר הסתברות הצלחה ½).

לא לגמרי הבנתי את ההגדרה של המשתנים המקריים כאן , לפי מה שנאמר, לא מדובר בספירה של ניסיונות עד הצלחה כמו בהגדרה הקלאסית של התפלגות גיאומטרית, אלא פשוט נאמר שמספר השערים הוא גיאומטרי.
בנוסף, אם המשתנה המקרי מתחיל מ-1 (כמו בגיאומטרית המציינת את מספר הניסיונות כולל ההצלחה), לא הובהר בשאלה שיש ודאות לכך שכל קבוצה תבקיע לפחות שער אחד – אז לא ברור לי למה המשתנה לא יכול לקבל גם את הערך 0.

אני מניח שהוא מתחיל מ-1 רק כי ציינו שמדובר בגיאומטרי, אבל אם זו לא ההגדרה הקלאסית של גיאומטרי – אז יוצא שבעצם מחייבים התחלה מ-1 רק בגלל שבחרו לקרוא לזה כך.
יש פה איזשהו כיוון לוגי שפחות ברור לי.

אשמח להבהרה, תודה מראש!

תגובות

אהלן מוחמד, שאלה טובה.

כפי שציינת נכונה, מ"מ מפולג גיאומטרי נותן לנו את מספר הניסויים עד להצלחה הראשונה, ומקבל ערכים שלמים חיוביים החל מ- 1  (...,1,2,3).

כאן הגדירו לנו את X בתור מספר השערים שהבקיעה מכבי במשחק (ובהתאמה Y הפועל), ואומרים לנו ש- X ו- Y מתפלגים גיאומטרית.

שים-לב, אין הכוונה שמספר השערים בהכרח תואם את מספר הניסויים עד להצלחה הראשונה, כי אז באמת לא יהיה לכך הגיון - האם ניסיון להבקעה נחשב ניסוי כושל והבקעה ניסוי מוצלח? אם כך, אז היינו אומרים כי מספר נסיונות ההבקעה עד לשער הראשון הוא מ"מ גיאומטרי, ולא מספר השערים הכולל. לכן לא זאת היתה כוונת המשורר.

אז אם כך מה היתה הכוונה כאן?

הכוונה כאן היתה ש- X ו- Y, שמייצגים את מספר השערים שהבקיעה כל קבוצה, מתנהגים כמו מ"מ גיאומטרי, כלומר כאשר בחנו סטטיסטית את התפלגות השערים של מכבי והפועל, ההתפלגות הזאת תאמה התפלגות של מ"מ גיאומטרי.

זה קורה לא מעט, אנחנו בוחנים התפלגות של מאורע מסוים, ומגלים כי מבחינה מתמטית הוא תואם התפלגות של מ"מ ידוע. אפשר לנתח את הסיבה למה, אבל כאן זאת לא השאלה, זה נתון.

לגבי הערה נכונה נוספת שנתת, המשמעות היא שכל קבוצה בהכרח מבקיעה לפחות שער 1 - וזה גם לא בהכרח מסתדר עם ההגיון הפשוט! אבל מצד שני, תחשוב על זה ככה: נניח שבחנו 100 משחקי דרבי שהיו בעבר, ומתוכם ניתחו מידע סטטיסטי על התפלגות השערים של כל קבוצה, והגיעו להתלכדות מוחלטת (תיאורטית, אולי במציאות יותר הגיוני להתלכדות יחסית דומה) לגרף של התפלגות גיאומטרית, לכן המשמעות היא שאכן המ"מ אכן מתפלגים גיאומטרית!

מקווה שיותר ברור,

המון בהצלחה!

חן