היי ניר, אציג כאן שאלה שהביאו לי מהבוחן- התשובה היא ברורה לי, אך הניסוח שם קצת מערער אותי ואני רוצה לוודא שהכל בסדר -
להלן השאלה:
במשק תחרותי פונקציית הייצור המצרפית היא מסוג קוב-דאגלס ומקיימת תק"ל. כתוצאה מהאיום הביטחוני על המשק היגרו לחו"ל אזרחים רבים שאין בבעלותם הון פיזי, ומנגד הגיעו למשק בפרק זמן זה מטעמי סולידריות והזדהות מספר מועט של אזרחים עם הון פיזי רב. בשיווי המשקל החדש מספר העובדים קטן ב-5% ומלאי ההון עלה ב-4%. כתוצאה מכך, בשיווי המשקל החדש בהשוואה לשיווי המשקל הקודם (הניחו כי אין שינוי ברמת מחירי התוצר):
א. אם גמישות התוצר ביחס לעבודה גדולה מגמישות התוצר ביחס להון אז סך התשלומים לעובדים עלה
ב. שכר העבודה ודמי השכירות להון עלו ללא תלות בגמישות התוצר ביחס לגורמי היצור
ג. אם גמישות התוצר ביחס לעבודה שווה לגמישות התוצר ביחס להון אז סך התשלומים לעובדים ירד
ד. התוצר במשק ירד ללא תלות בגמישות התוצר ביחס לגורמי הייצור משום ששיעור ירידת מספר העובדים גבוה משיעור עליית מלאי ההון
ה. שכר העובדים במשק ירד ודמי השכירות להון עלו ללא תלות בגמישות התוצר ביחס לגורמי הייצור
התשובה היא ג'. אך עם זאת - ירידת סך התשלום לא תלוי בכלל בגמישות כל עוד הפונקצייה מקיימת תקל ודאגלס. כלומר גם אם הפונקצייה היא K^(9/10)L^(1/10)A עדיין במקרה הזה סך התשלום ירד.
האם אני צודק? כי מהניסוח של השאלה כביכול מרמזים שזה קורה רק במצב שהגמישות של ההון והעובדים שווה.