שלום ניר,
שמי שלמה זקן, סטודנט שנה א' בעברית.
להלן כמה שאלות שיש לי בנושא ייצור מצרפי ותוצר תעסוקה מלאה מקורס מבוא ב' - מאקרו:
- כשאתה אומר בשיעורים "היצע העבודה גדל" הכוונה בהכרח לתזוזה של העקומה LS ימינה? לא יכול להיות למעלה?
- האם ההערה בתת נושא של משקים מתאחדים ש"כאשר שני משקים מתאחדים - התוצר המקומי בשוק המפותח יותר יגדל, ואילו התוצר המקומי בשוק המפותח פחות יקטן" - תקף רק כשבשני המשקים היצע העבודה קשיח לחלוטין? (כמו שחודד בהערה באותו בנושא בנוגע לתוצר הלאומי - "כאשר שני משקים עם היצע עבודה קשיח לחלוטין מתאחדים - התוצר הלאומי של שני המשקים גדל"); או שלא משנה ויכול להיות גם במצב שבו היצע העבודה בשני המשקים עולה משמאל לימין?
- שאלה 5 בחוברת סטאדיס - בחישוב ארבע אחוז קרי בחישוב gL צריך היה לחלק 4 ב-99 או ב-100? אני שואל כי בפתרון שלי לתרגיל לפני צפייה בפתרון שלך חילקתי 4 ב-99 (ואז התשובה שיוצאת היא ש-gA שלילי (קרוב לאפס), ואם מחלקים את 4 ב-100 יוצא שהוא שווה בדיוק אפס. בכללי קצת יצאתי מבולבול מהשאלה הזו מה אני צריך לחלק בדיוק במה: במונה - השינוי בהון הוא כמה התווסף להון שבו משתמשים או כמה התווסף להון הפוטנציאלי לשימוש? במכנה - האם ההון שבו השתמשו (99) או ההון הפוטנציאלי שהיה לשימוש? (100)
- אשמח אם תוכל לעשות לי קצת סדר: כשאומרים על גו"י מסייעים ש-K נגיד גדל אז MPL גדל - מה זה אומר גדל עבור התפוקות השוליות - תנועה ימינה/שמאלה של העקומה; או שמא למטה/למעלה? (של עקומת התפוקה השולית של ההון ששווה לעקומת הביקוש להון)
- בשיעור הראשון עמדנו על 5 הנחות (מכונה במצגות אצלנו "פונקציות ייצור ניאו-קלאסיות); אך בחלק מהתרגילים לא היו את כל ההנחות (למשל פעמים רבות הפונקציה לא הייתה תק"ל); תהיתי האם באופן כללי 5 ההנחות שמנית לא מתקיימות אלא אם צוין במפורש בתרגיל? כי עבור תק"ל למשל חייב מסתבר להיות מצוין במפורש כדי שאניח זאת. ובפרט - מדוע הנחת בשאלה 12 בחוברת תרגילי סטאדיס שהפונקציה תק"ל? (לא היה מצוין בשאלה; צוין שהיא רק קוב-דאגלס)
- במצגות של הנושא אצלנו התייחסו למדידת התוצר לעובד ומדידת ההון לעובד (האונ' העברית); תהיתי האם זה רלוונטי או שלא ממש יפגוש אותי בהמשך הדרך ובפרט במבחן סוף וסתם ציינו את זה להיכרות.
תודה רבה מראש!